• 0/52 Yorum
  • 2Favori
  • 0/50 Yorum
  • 1Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori

Aramıza Katılın!

Medyland ile binlerce kişiye erişin.

Aramıza Katılın

Estetik Dolgu

Güzel, sağlık, hatta beyaz bir gülümseme herkesin değişmez arzusudur. Modern diş hekimliğinin odak noktası bir gülümsemenin estetik olarak iyileştirilmesidir. Bu amaca yönelik olarak karmaşık cerrahi işlemlere gerek kalmadan iyileştirme sağlamak için çok çeşitli seçenekler vardır. Bunların başında da estetik dolgu gelir.

Estetik diş hekimliğinde en sık uygulanan ve en basit işlemlerden biri diş beyazlatma prosedürüdür. Bununla birlikte çeşitli diş hastalıklarına bağlı olarak dişlerde kırılma veya renk değişikliği gibi kusurlar olması halinde estetik dolgular, diş lamineleri ya da kuronları kullanılarak estetik bir restorasyon uygulanması ve gülüş estetiğinin yeniden sağlanması söz konusu olabilir.

Estetik diş dolguları “beyaz dolgular” olarak da bilinir. Herhangi bir diş dokusunun çürük nedeniyle kaybedildiği durumlarda estetik diş dolgusu kullanılabilir. Estetik restorasyon, hayallerindeki gülümsemeye kavuşmak isteyen hastalar için en sık yapılan estetik diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Aşınmış, yontulmuş veya başka şekilde hasar görmüş dişleri onarır. Renkleri ve şekilleri, beyaz estetik diş dolguları kullanılarak düzeltilir, bu da kalıcı ve olağanüstü doğal bir yüzey elde edilmesini sağlar.

Estetik Diş Dolgusu Nedir?

Estetik diş dolgusu; tedavi edilecek diş dokusuna ve diş etlerine zarar vermeden dişlerin sağlamlığını, direncini ve çevredeki mukoza ile uyumunu sağlayarak fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olan bir restorasyon yöntemidir.

Estetik dolgu; dişlerin doğal dokularını koruyan, kompozit dolgu malzemeleri kullanılarak diş renginin değiştirildiği ya da restore edildiği; ayrıca netlik, şekil, yıpranmış, yontulmuş veya diş çürüklerinden ciddi şekilde zarar görmüş, istenmeyen boşluklar, güvenli bir tedavi yöntemidir. Estetik diş dolgusu günümüzde güzel bir gülümsemeye ulaşmanın en invaziv ve en hızlı prosedürüdür. Nanoteknolojilere göre oluşturulan ve özellikleri dişin sert dokularının doğal özelliklerine yakın olan kompozit dolgu malzemeleri dişleri doğrudan restore eder. Bu sayede dişlerin boyutu, şekli ve rengi eski haline getirilmiş olur.

Estetik Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Çürüme veya kırılma nedeniyle zarar görmüş diş yapısının kompozit dolgu malzemesiyle değiştirilip eski haline getirilmesine dolgu işlemi denilir. Eski, bozuk amalgam/metal ve eser miktarda cıva içeren dolgular da  dişleri daha güçlü ve gülümsemeyi daha çekici hale getirecek beyaz dolgular (kompozitler-estetik dolgular) ile değiştirilebilir.

Estetik diş dolgusu yapılacak olan hasta kapsamlı bir kontrolden geçirildikten sonra tedavi edilecek bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Eğer yüzeysel çürük varsa anestezi uygulanması gerekliliği oluşmayabilir. Ancak genelde hastanın hafif de olsa bir acı ya da ağrı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanması tercih edilir. Dolgunun sabit durmasını sağlamak için dişin enfekte olan kısmı çıkarılır. Bir sonraki adım dişi temizlemek, diş minesini tedavi etmek  ardından dolgu maddesiyle doldurmaktır. Çürük temizlenirken özel aletlerden yararlanılır. Dolgu maddesinin daha iyi bir şekilde yapışması için açılan kavite şekillendirilerek “Bizotaj” denilen bir işlem uygulanır. Böylece kompozit dolgunun tedavi bölgesine daha iyi bağlanması sağlanır. Bizotaj dolgu kenarları yuvarlanarak yüzeyin genişletilmesi işlemidir. 

Ağrıya duyarlı sinirlerin yer aldığı pulpa kısmının uyaranlara karşı hassasiyetinin azaltılması için kavitenin tabanına ağrı iletimini azaltacak materyaller yerleştirilmesi söz konusu olabilir. Eğer çürük dişin yan duvarlarına ulaştıysa dolgunun taşmaması ve düzgün olması için dolgu kalıbından yararlanılır. Diş minesindeki yüzeyin pürüzlü hale getirilmesi için dişe asidik bir madde sürülür. Dolgu bağlanma yüzeyi artırıldıktan sonra yıkama yoluyla asidik maddenin ağızdan temizlenmesi sağlanır. Diş rengine uygun olacak şekilde hazırlanan kompozit dolgu maddesi ile boşluk doldurulur. Bu işlemden sonra dolgunun parlatılması ve pürüzsüzleştirilmesiyle çekici bir gülümseme elde edilir.

Estetik Dolgu Zararlı mıdır?

Estetik dolgu dişler ya da diş etleri için herhangi bir zarara neden olmaz. Tedavinin ardından hasta estetik dolgu tedavisi uygulanan dişleri, kendi dişi gibi kullanabilir. Bununla birlikte estetik diş dolgularının bakımı da doğal dişler gibi düzenli ve doğru bir şekilde yapılmalıdır. Dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir. 

Estetik Dolgu Kimler İçin Uygundur?

Estetik dolgular, dişle bütünleşerek doğal bir görünüm kazandırdığı için yontulmuş veya çatlamış dişleri onarmada etkilidir. Diş renginin iyileştirilmesini ya da dişleri arasındaki boşlukların kapatılmasını isteyen kişilere de kompozit dolgu yapılabilir. Dişlerin daha uzun bir görünüme sahip olması, dişlerin şekillerinin değiştirilmesi ve amalgam dolgulara karşı estetik bir alternatif sunulması için de estetik dolgu prosedüründen yararlanılabilir. Eğer hastada diş eti çekilmesi yaşanıyorsa diş kökünün belirli bir kısmının korunması noktasında da estetik dolgu ile faydalı sonuçlar sağlanabilir.

Çürük, çatlak, kırık vb. etkenlerden etkilenen bir dişi onarmak için kompozit (diş renginde) dolgu kullanılır. Dişin çürük veya etkilenen kısmı çıkarılacak ve ardından kompozit dolgu ile doldurulur. Kompozit dolgular diş renginde olduğu için mevcut dişlerin rengine çok yakın olabilir. Bu nedenle estetik olarak ön dişlerde veya dişlerin daha görünür bölgelerinde kullanım için daha uygundur.

Estetik Dolgu Nasıl Oluyor?

Dişlerden birinde çürük olması halinde genellikle enfeksiyonun önlenmesi ve dişin desteklenmesi için en kısa sürede dolgu yapılması önerilir. Dental restorasyonlar için en yaygın kullanılan dolgu malzemesi amagam ve kompozit reçinedir. Kompozit dolguların diğer dolgu malzemelerine göre daha doğal bir görünümü vardır. Kompozit malzemenin hastanın diş rengine uyacak şekilde özelleştirilmesi sayesinde estetik diş dolgusu dışarıdan bakıldığında hemen hemen hiç fark edilmez.  

Estetik diş dolgusu yapıldıktan sonra tedavi edilen dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı geçici bir hassasiyet meydana gelebilir. Bu doğal bir durum olduğu gibi dişin dolguya alışmasıyla kendiliğinden düzelir. Kompozit dolgu sonrası diş hekiminin tavsiyelerinin yerine getirilmesi ve bakım talimatlarının eksiksiz bir şekilde uygulanması çok önemlidir. Estetik dolgu sonrası ağız ve diş bakımına gereken hassasiyetin gösterilmesi estetik dolgu tedavisinin uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu nedenle estetik dolgu sonrası düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve fırçalama sırasında diş temizliğinin yapılması ihmal edilmemelidir.

Kompozit dolgu özellikle estetik kaygılar taşıyan kişiler için oldukça etkili bir dental prosedürdür. İşlem süresinin kısa olması sayesinde aynı gün içerisinde birden fazla dişe estetik dolgu yapılabilir. Hem ön hem arka dişlerde uygulanabilen estetik dolguda hastanın diş rengine uygun malzemeler kullanılır. Bu sayede doğal ve estetik bir görünüme kavuşmak mümkün olur. Kompozit dolgu kimyasal yapısından dolayı tedavi edilen dişle sorunsuz bir şekilde birleştiğinden amalgam dolguların birleştiği noktada söz konusu olan çürük gelişmesi riski meydana gelmez. Dişe oldukça kuvvetli bir şekilde bağlanan estetik dolgular diş dokusunu destekleyerek diş kırılmalarını ve hassasiyetini engeller.

Sıkça Sorulan Sorular
Estetik Dolgu Fiyatları

Estetik dolgu fiyatları tedavi edilecek dişi konumuna, seçilen diş dolgu maddesine, dolgunun boyutuna ve diğer bazı faktörlere göre değişiklik gösterebilir.